"Harry Potter" oyuncuları geliyor!

Harry Potter serisinin beşinci filmi, Warner Bros. Pictures’ın “Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı”nda Harry Potter’ın ilk aşkı Cho Chang rolünde oynayan Katie Leung ile yaramaz ikizler Fred ve George Weasley karakterlerini canlandıran Oliver ve James Phelps, filmin Türkiye’de yapılacak galasına katılmak üzere İstanbul’a geliyor.
Prömiyer 7 Ağustos 2007 Salı akşamı saat 20.00’de Kanyon Cinebonus sinemalarında gerçekleşecek. Film tüm Türkiye’de 10 Ağustos 2007’de vizyona girecek.



Harry Potter yine rekor kırıyor!

Dünyanın dört bir yanındaki sinemalarda henüz ikinci gününe giren “Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı” gerek sektörün gerek stüdyonun gişe rekorlarını kırıyor.

“Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı” Çarşamba günkü açılışında 44.2 milyon dolarla (daha önceki 2004 tarihli 40.4 milyon dolarlık) sektör rekorunu kırdı. Bu ciroya filmin 12 milyon dolarlık gece yarısı seansları hasılatı da dahil ki bu da sektörde bir başka rekor.

“Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı” Çarşamba günü gösterildiği 29 ülkede 29.2 milyon dolarlık açılış cirosuyla uluslararası gişe rekorlarını da elde etti: Hollanda ve Belçika’da sektörün en büyük, Fransa, İtalya ve Brezilya’da ise ikinci en büyük açılış hasılatını elde eden “Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı”, ayrıca, aralarında Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Avustralya, Kore ve Brezilya’nın da bulunduğu 22 ülkede en büyük “Harry Potter” açılışına da imza attı. Uluslararası rakamlar filmin bugün gösterime girdiği İngiltere ve Meksika’yı, Cumartesi günü gösterime gireceği Japonya’yı kapsamıyor.

Stüdyo’nun kendi ulusal rekorlarını da kıran “Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı” şimdiden, Warner Bros. Pictures’ın en yüksek gece yarısı hasılatı, en yüksek günlük hasılatı ve bugüne kadarki en yüksek “Harry Potter” açılış hasılatı rekorlarını ele geçirdi.

“Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı”nda, Harry beşinci öğretim yılı için Hogwarts’a döndüğünde, büyücü camiasının büyük çoğunluğunun, onun kötü Lord Voltemort’la karşılaştığı gerçeğinin bir yalan olduğuna inandırıldıklarını görür ve onuru kırılır. Daha da kötüsü, Sihir Bakanı Cornelius Fudge yeni bir Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni atamıştır: İki yüzlü Profesör Dolores Umbridge. Ama Profesör Umbridge’in “Bakanlık onaylı” savunma sihri dersleri genç büyücüleri kendilerini tehdit eden Karanlık güçlere karşı hazırlıksız ve savunmasız bırakır. Bunun üzerine, arkadaşları Hermione ve Ron’un teşvikiyle, Harry dizginleri eline almaya ikna olur. Kendilerine “Dumbledore’un Ordusu” adını veren bir grup öğrenciyle gizlice buluşan Harry, onlara Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersleri vermeye ve bu cesur genç büyücüleri önlerinde uzanan muazzam savaşa hazırlamaya başlar.

Zümrüdüanka Yoldaşlığı !

Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nın çekimleri 6 Şubat 2006 da başladı ve Aralık 2006da sona erdi.Filmin yönetmenliğini David Yates yaptı. Filmin yapımcıları ilk aşamada Harry Potter ve Ateş Kadehinin de yönetmeni olan Mike Newell'i düşünmüştü.Fakat Newell bu teklifi Love in the time of Cholera filmiyle ilgilendiğinden reddetmek zorunda kaldı. Senaryo, önceki dört filmin de senaristi olan Steve Kloves tarafından yazılmadı.Nedeni kendisinin o sıralar başka projeler ile ilgileniyor olması olarak söylendi.Bu yüzden filmin kitaptan sinemaya uyarlamasını Michael Goldberg yaptı. Kloves’un sonraki Harry Potter filmi olan Harry Potter ve Melez Prens adlı filmde geri döneceği açıklanmıştır.

Önceki filmlerin çekildiği setleri tasarlayan Stuart Craig bu filmde de aynı görev ile yer aldı.Bu filmde yaptığı en önemli tasarım, önceki filmlerde yer almayan Sihir Bakanlığının binasıdır.Binanın 200 feet uzunluğunda olduğu söylenmektedir.Bu da ona, tüm Potter filmleri arasında en büyük set olma özelliğini vermektedir.

İlk üç filmin müziklerini besteleyen John Williams ve dördüncü filmin müziklerini yapan Patrick Doyle ‘dan sonra bu filmin müziklerini Nicholas Hooper tarafından bestelenmiştir.Hooper genel ezgilere bağlı kalmış onların farklı varyasyonlarını yaparak filme katkıda bulunmuştur.Örneğin John Williams tarafından bestelenen “Hedwig’s Theme” her filmde olduğu gibi bu filmde de yer almaktadır.filmde yer alan müzik eserleri 2006 yılının Marytve nisan aylarında Londra Oda Orkestrası tarafından çalındı ve Abbey Müzik Stüdyolarında (Londra) kaydedildi.Bu filmde diğer filmlere kıyasla daha ürkütücü ve korku dolu sahneler olduğundan müziklerde bu konulara özellikler dikkat edilidi.Özellikle,Dolores Umbridge'ın ve Lord Voldemort’un olduğu sahnelerde müzikler konuyu etkili bir biçimde vurgulamaktadır. Seslerde derinliği sağlamk ve müzikleri etkileyici kılmak için Japonlara ait olan Taiko isimli bir ritim çalgısı kullanılmıştır.[5] Filmin müziklerinin bulunduğu albüm ise ,filmin gösterime girmesinden 3 gün önce yani 10 Temmuz 2007 de çıkacaktır.


Filmin editörü Mark Day’dir.Ayrıca sinematografi ile Slawomir Idziak ilgilenmiştir.Bunlardan başka kostüm tasarımcısı Jany Temime; görsel efekt sorumluları John Richarson ,Tim Burke ve Nick Dudman’dır.Filmdeki yeni karakterlerden biri olan Hagrid’in kardeşi Grawp; Image Metrics şirketi tarafından geliştirilmiş olan bir teknikle filmde yer almıştır. Daha önceden David Yates ile birkaç kez çalışmış olan koreograf Paul Harris ,filmde asa kullanarak yapılan büyülerin olduğu sahnelerde ,karakterlerin yaptığı hareketleri düzenlemesi ve bazı yenilikler yapması amacıyla filmin yapım kadrosuna dahil edilmiştir. Filmin bilgisayar oyunu Order of the Phoenix, Electronic Arts şirketi tarafından yapılmıştır.Oyunun çıkış tarihi kesin olarak söylenmese de şirketin yaptığı açıklama ile filmin gösterime girmesinde bir hafta önce çıkacağı açıklanmıştır.

Filmin bütçesinin The Scotsman tarafından 75 milyon İngiliz Sterlini (yaklaşık 150 milyon Amerikan Doları) olduğu açıklanmıştır.


Filmin çekildiği yerler


Büyük Salon, Privet Drive , Grimmauld Meydanı 12 Numara'daki sahneler gibi pek çok iç sahne Leavesden Stüdyoları ve Watford'da çekiliyor. Ayrıca Harry ve diğer D.O. üyelerini Sihir Bakanlığına gidişleri sırasında Thames Nehrinin üstünden uçuyorlar. King's Cross Tren İstasyonu da çekim yapılan yerler arasında.

Kitap ile Film Arasındaki Farklar

William Melling'in canlandırdığı Nigel karakteri kitapta var olmadığı halde filmde küçük bir rolü var. Aynı şekilde Ryan Nelson'ın canlandırdığı Slightly Creepy Boy karakteri de filmde var. [10]Bunun yanında kitapta var olduğu halde Harry’nin Rita Skeeter ile röportajı, Hızır Otobüsünün Harry ve diğer Weasley çocuklarını Hogwarts'a götürmesi, Dobby’nin olduğu sahneler , Quidditch sahneleri ve Slytherin öğrencilerinin söylediği Kralımızsın Weasley şarkısı filmde yer almıyor.

Kaynak: Wikipedia

Büyüler

İşte Harry Potter'da geçen büyüler ve anlamları:



Accio: Çağırma Büyüsü

Alohomora: Kilit Açma Büyüsü

Aparecium:
Görünmez Mürekkebi Görünür hale Getiren Büyü

Avada Kedavra:
Öldüren Büyü

Avis: Asadan Kuşlar Çıkmasını Sağlayan Büyü

Colloportus:
Kapıyı mühürleyen Büyü

Crucio:
Acı Yükleyen Büyüsü

Deletrius:
Asadan Büyü Silme Büyüsü

Densaugeo:
Dişleri Büyüten Büyü

Diffindo:
Herhangi bir eşyada yarık oluşturarak yırtılıp açılmasına sebep olan Büyü.

Dissendium: Kambur Cadı Heykelindeki Gizli Kapıyı Açan Büyü

Engorgio: Temas edilince bir yerinizin şişmesine sebep olan Büyü.

Ennervate
: Sersemletme Büyüsünden Kurtaran Büyü

Evanesco: Buharlaştırıp Yok Etme Büyüsü

Expecto Patronum: Ruh Emicilere Karşı Kalkan Yaratan Büyü

Expelliarmus: Düşmanın Elinden Silahını Uçuran Büyü

Ferula: Kırılan bir yere tahta değnek oluşturan Büyü

Finite Incantatum: Büyü Etkisini Bitirme Büyüsü

Flagrate: Yanık bir işaret Bıraktıran Büyü

Furnunculus: Çıban Çıkartan Büyü.

Immobulus: Bir Objeyi Durduran yada Yavaşlatan Büyü.

Impedimenta: Herhangi bir şeyi Durduran yada Yavaşlatan Büyü.

Imperio: Kişinin Kontrolünü Büyü Yapanın Eline Almasını Sağlayan Büyü

Impervius: Herhangi birşeyi su geçirmez yada suya dayanıklı yapan Büyü.

Incarcerous: Kalın İpler Yaratarak Birisini Bağlamayı Sağlayan Büyü

Incendio: Ateş yaratan Büyü

Locomotor Mortis: Bacakları Kilitleyen Büyü

Lumos: Aydınlatma Büyüsü

Mobiliarbus: Ağaç Oynatan Büyü

Mobilicorpus: Birisinin Vücudunu Hareket Ettiren Büyü

Morsmordre: Karanlık İşareti Yaratan Büyü

Nox: (Lumos'un Tersi) Işığı Söndüren Büyü

Obliviate: Yapıldığında Kişinin Hafızasını Silen Büyü

Occlumensy: Yapıldığında Bir İnsanın Zihnine Girmeni Sağlayan Büyü

Oculus Reparo: Tamir Etme Büyüsü

Orchideous: Bir Paket Çiçek Yaratan Büyü

Pack: Eşyalarını Bavula Yerleştiren Büyü

Peskipiksi Pesternomi: Lockhart Versiyon Dondurma Büyüsü

Petrificus Totalus: Vücut Kilitleyen Büyü

Portus: Herhangi Bir Objeyi Anahtara Dönüştüren Büyü

Prior Incantato: Büyünün Etkisni Tersine Döndüren Büyü

Protean: Herhangi bir şeyin Formunu Değiştiren Büyü

Protego: Büyülere Karşı Kalkan Yaratan Büyü

Quietus: Yükseltilen Sesi Alçaltan Büyü

Reducio: Küçültme Büyüsü.

Reducto: Sert nesneleri patlatan kıran büyü.

Reparo: Kırılan birşeyi Tamir Eden Büyü

Rictusempra: Kişiye Yapıldığında Gıdıklanmasına Sebep Olan Büyü

Riddikulus: Böcürtlere Karşı Kullanılan Büyü (Kullanıldığında korktuğunuz birşeye dönüşen böcürtü komik bir şekil almasını sağlar)

Serpensortia: Asadan Yılan Çıkartan Büyü

Silencio: Sessizlik Büyüsü

Sonorus: Yapıldığında sesi yükselten büyü.

Stupefy: Hareketsiz Bırakan Büyü.

Tarantallegra: Bacakları Dans Ettiren Büyü

Waddiwasi: Anahtar deliğini çiklet ile tıkayan Peeves'i Lupin uyarır ve bu büyüyü uygular. Böylece çiklet anahtar deliğinden çıkmış Peeves'in burnuna yapışmıştır.

Wingardium Leviosa: Herhangi bir eşyayı havalandıran Büyü

Harry Potter ve Ölümcül Takdis


Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın yayınlanışı üzerinden 10 yıl geçti. Bu on yıl içerisinde Harry Potter, başta çocuklar olmak üzere herkesin en sevdiği roman karakteri, çıkması için büyük bir heyecanla beklenen kitap oldu. Filmleri gişe rekorları kırdı, yazarı ise bir anda zenginliğin ve şöhretin kapıları içerisinden giriş yaptı.
Son kitap Ölümcül Takdis nihayet yayınlandı. Büyük bir merakla kitabın çıkmasını bekleyen Harry Potter çılgınları, Amerika ve Avrupa’da kitapçıların önünde uzun kuyruklar oluşturdular. Birkaç saat içerisinde serinin diğer kitaplarında olduğu gibi satış rekorları kırıldı. Şimdiden 1 milyonu aşkın satış olduğu, Amerika’da 620 bin, İngiltere’de ise 250 binden fazla okuyucu kitapla buluştu.
Bazı Harry Potter hayranları ise biraz üzgündü. Çünkü bu son kitaptı ve başka Harry Potter kitabı çıkmayacaktı.
Kitabın yazarı J. K. Rowlings, özellikle ane babaları uyararak çocukların bu kitabı okurken biraz üzülebileceklerini söyledi. Sebebiyse kitapta sevilen karakterlerden biri ölüyordu.

Hogwarts Çalışanları


Hogwarts Çalışanları'nı hatırlamak ister misiniz? İşte hepsi aşağıda:

Albus Dumbledore: Müdür
Minerva McGonagall: Müdür Yardımcısı, Biçim Değiştirme Öğretmeni
Profesör Flitwick: Muska Öğretmeni
Severus Snape: İksir Öğretrmeni (Daha sonra KSKS Öğretmeni)
Profesör Quirrell: 1991’de KSKS Öğretmeni
Gilderoy Lockhart: 1992’de KSKS Öğretmeni
Profesör Remus J. Lupin: 1993’te KSKS Öğretmeni
Alastor “Deli Göz” Moody(Jr. Crouch):1994’te KSKS Öğretmeni
Dolores Jane Umbridge: 1995’te KSKS Öğretmeni
Profesör Trelawney: Kehanet Öğretmeni
Profesör Sprout: Bitkibilim Öğretmeni
Profesör Kettleburn: Önceki Sihirli Yaratıkların Bakımı Öğretmeni
Profesör Vector: Aritmansi Öğretmeni
Profesör Sinistra: Astronomi Öğretmeni
Rubeus Hagrid: Okul Bekçisi ve Sihirli Yaratıkların Bakımı Öğretmeni
Profesör Binns: Sihir Tarihi Öğretmeni
Profesör Slughorn: İksir (6. Kitapta)
Atadam Firenze: Kehanet
Madam Hooch: Uçuş Öğretmeni
Madam Pomfrey: Hemşire
Madam Pince: Kütüphaneci
Argus Filch: Okul Hademesi

Harry Potter’ın son filmi için geri sayım başladı!...

'Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nın dünya prömiyeri öncesinde basının karşısına geçen başrol oyuncuları, Ağustos ayında gösterime girecek serinin 5’inci filminin, şimdiye kadarki en heyecanlı Potter uyarlaması olduğu görüşünde birleşti. '

LONDRA - Tüm dünyada milyonlarca sinemaseverin merakla beklediği ‘Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nın dünya prömiyerine sayılı günler kaldı. Kitabın sinema uyarlamasının genç oyuncuları, 5’inci filmin, serinin en sevdikleri filmi olduğu fikrinde birleşiyor.

Harry Potter’ı canlandıran Daniel Radcliffe, “Filmi, Harry Potter serileri içinde en üste koyuyorum. Çünkü bu filmde herkes perdeye en iyi performansını yansıttı. Ayrıca filmin, tıpkı kitapta olduğu gibi giderek karanlıklaşması taraftarıyım” dedi.

Hermione Granger’ı canlandıran genç aktris Emma Watson da, “Bu filmle gurur duyuyorum. Bence şu ana kadar çektiğimiz en iyi film. Benim de favorim. Yönetmenimiz David Yates, bizden en yüksek verimi almayı başardı” diye konuştu.

Canlandırdıkları karakterlerin isimleriyle Luna Lovegood, Ron Weasley, Hermione Granger, Harry Potter ve Cho Chang...

Potter ve arkadaşlarının, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’ndaki 5’nci yılını anlatan serinin son filminde yönetmen koltuğunda bir İngiliz, David Yates oturuyor.

Yates, şimdiden serinin diğer iki filmini yönetmek için de anlaşmaya imza attı.

Genç kahramanların, kötü büyücü Lord Voldemort’a karşı verdikleri mücadeleyi beyaz perdeye taşıyan film, 10 Ağustos’ta Türkiye’de de gösterime girecek.

RESİMLER