Zümrüdüanka Yoldaşlığı !

Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nın çekimleri 6 Şubat 2006 da başladı ve Aralık 2006da sona erdi.Filmin yönetmenliğini David Yates yaptı. Filmin yapımcıları ilk aşamada Harry Potter ve Ateş Kadehinin de yönetmeni olan Mike Newell'i düşünmüştü.Fakat Newell bu teklifi Love in the time of Cholera filmiyle ilgilendiğinden reddetmek zorunda kaldı. Senaryo, önceki dört filmin de senaristi olan Steve Kloves tarafından yazılmadı.Nedeni kendisinin o sıralar başka projeler ile ilgileniyor olması olarak söylendi.Bu yüzden filmin kitaptan sinemaya uyarlamasını Michael Goldberg yaptı. Kloves’un sonraki Harry Potter filmi olan Harry Potter ve Melez Prens adlı filmde geri döneceği açıklanmıştır.

Önceki filmlerin çekildiği setleri tasarlayan Stuart Craig bu filmde de aynı görev ile yer aldı.Bu filmde yaptığı en önemli tasarım, önceki filmlerde yer almayan Sihir Bakanlığının binasıdır.Binanın 200 feet uzunluğunda olduğu söylenmektedir.Bu da ona, tüm Potter filmleri arasında en büyük set olma özelliğini vermektedir.

İlk üç filmin müziklerini besteleyen John Williams ve dördüncü filmin müziklerini yapan Patrick Doyle ‘dan sonra bu filmin müziklerini Nicholas Hooper tarafından bestelenmiştir.Hooper genel ezgilere bağlı kalmış onların farklı varyasyonlarını yaparak filme katkıda bulunmuştur.Örneğin John Williams tarafından bestelenen “Hedwig’s Theme” her filmde olduğu gibi bu filmde de yer almaktadır.filmde yer alan müzik eserleri 2006 yılının Marytve nisan aylarında Londra Oda Orkestrası tarafından çalındı ve Abbey Müzik Stüdyolarında (Londra) kaydedildi.Bu filmde diğer filmlere kıyasla daha ürkütücü ve korku dolu sahneler olduğundan müziklerde bu konulara özellikler dikkat edilidi.Özellikle,Dolores Umbridge'ın ve Lord Voldemort’un olduğu sahnelerde müzikler konuyu etkili bir biçimde vurgulamaktadır. Seslerde derinliği sağlamk ve müzikleri etkileyici kılmak için Japonlara ait olan Taiko isimli bir ritim çalgısı kullanılmıştır.[5] Filmin müziklerinin bulunduğu albüm ise ,filmin gösterime girmesinden 3 gün önce yani 10 Temmuz 2007 de çıkacaktır.


Filmin editörü Mark Day’dir.Ayrıca sinematografi ile Slawomir Idziak ilgilenmiştir.Bunlardan başka kostüm tasarımcısı Jany Temime; görsel efekt sorumluları John Richarson ,Tim Burke ve Nick Dudman’dır.Filmdeki yeni karakterlerden biri olan Hagrid’in kardeşi Grawp; Image Metrics şirketi tarafından geliştirilmiş olan bir teknikle filmde yer almıştır. Daha önceden David Yates ile birkaç kez çalışmış olan koreograf Paul Harris ,filmde asa kullanarak yapılan büyülerin olduğu sahnelerde ,karakterlerin yaptığı hareketleri düzenlemesi ve bazı yenilikler yapması amacıyla filmin yapım kadrosuna dahil edilmiştir. Filmin bilgisayar oyunu Order of the Phoenix, Electronic Arts şirketi tarafından yapılmıştır.Oyunun çıkış tarihi kesin olarak söylenmese de şirketin yaptığı açıklama ile filmin gösterime girmesinde bir hafta önce çıkacağı açıklanmıştır.

Filmin bütçesinin The Scotsman tarafından 75 milyon İngiliz Sterlini (yaklaşık 150 milyon Amerikan Doları) olduğu açıklanmıştır.


Filmin çekildiği yerler


Büyük Salon, Privet Drive , Grimmauld Meydanı 12 Numara'daki sahneler gibi pek çok iç sahne Leavesden Stüdyoları ve Watford'da çekiliyor. Ayrıca Harry ve diğer D.O. üyelerini Sihir Bakanlığına gidişleri sırasında Thames Nehrinin üstünden uçuyorlar. King's Cross Tren İstasyonu da çekim yapılan yerler arasında.

Kitap ile Film Arasındaki Farklar

William Melling'in canlandırdığı Nigel karakteri kitapta var olmadığı halde filmde küçük bir rolü var. Aynı şekilde Ryan Nelson'ın canlandırdığı Slightly Creepy Boy karakteri de filmde var. [10]Bunun yanında kitapta var olduğu halde Harry’nin Rita Skeeter ile röportajı, Hızır Otobüsünün Harry ve diğer Weasley çocuklarını Hogwarts'a götürmesi, Dobby’nin olduğu sahneler , Quidditch sahneleri ve Slytherin öğrencilerinin söylediği Kralımızsın Weasley şarkısı filmde yer almıyor.

Kaynak: Wikipedia